Spolupráce s církvemi

Spolupráce s církvemi

Spolupráce ŘsH s biskupstvím Královéhradeckým započala prakticky ihned po ustanovení ŘsH, a to v roce 1993, když tehdejší velmistr ŘsH RNDr. Josef Štych navštívil úřadujícího biskupa Mons. Karla Otčenáška a informoval jej o vzniku a sídle ŘsH na území diecéze.

U Mons. Otčenáška se toto setkalo s velkým pochopením a stal se příznivcem našeho řádu už také v rámci svého hesla „Spřátelování všech se všemi“. Otec Karel Otčenášek také začal celebrovat významné mše pro řád a stal se stálým účastníkem jako celebrant svatohubertské mše svaté při našich Svatohubertských slavnostech na Kuksu. Proto také na návrh Rady mistrů mu byl propůjčen „Řád bílého orla s křížem II. stupně“– tedy pro duchovní a církevní osoby, s číslem 001, který nosil zatím jako jediný duchovní. Po předání úřadu biskupa v roce 1999 do rukou Mons. Dominika Duky OP, který se stal biskupem diecéze, spolupráce pokračovala ještě ve větší míře než před jeho působením. Proto také vedení řádu mohlo být několikrát přijato na území biskupství v Hradci Králové a slavit v kapli svatohubertskou mši. Součástí setkání byla i projížďka parolodí po Labi za zvuků lesnic a lesních rohů. V osobě Mons. Dominika Duky OP řád získal velkého příznivce řádové myšlenky. Dokazoval to tím, že se rád zúčastňoval těch řádových akcí na veřejnosti, kde souznění římskokatolické církve a řádu bylo prezentováno navenek v podobě svatohubertských mší a setkání s církevním nebo občanským podtextem. Jmenujme Svatováclavskou slavnost koní v Hradci Králové, pozvání řádu na významné akce biskupství a diecéze Královéhradecké. Můžeme konstatovat, že do roku 2010, kdy Mons. Dominik Duka OP odchází do Prahy na arcibiskupství pražské jako primas český, řád dosáhl určitého vrcholu ve spolupráci. Nový biskup královéhradecký Mons. Vokál, který byl jmenován biskupem v roce 2010 a do úřadu uveden na jaře roku 2011, se musí s řádem teprve seznámit. Máme naději, že budeme pokračovat v započaté spolupráci v intencích minulých dob. Je na co navazovat.

           

 

Toto je dar od Řádu sv. Huberta Mons. Dominiku Dukovi ke jmenování a inauguraci arcibiskupem pražským a metropolitou českým – 2010

(slavnostní svatohubertský ornát a mitra)

Řád svatého Huberta se sídlem na Kuksu

Sídlo

Řád svatého Huberta 
se sídlem na Kuksu
544 43 Kuks
okres Trutnov
Česká republika

Kontakty

E-mail: webmaster@radsvatehohuberta.cz

Newsletter

© 2024 Řád sv.Huberta. Všechna práva vyhrazena.